Olej konopny i jego wpływ na dietę

Olej konopny i jego wpływ na dietę

Nasiona konopi i produkowany z nich olej od niedawna zdobywa popularność jako jeden z superfoods – produktów spożywczych szczególnie bogatych w substancje odżywcze, będących idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Jednak jakie właściwości sprawiają, że olej konopny zasługuje na to miano? W jaki sposób jego stosowanie wpłynie na Twoją dietę i zdrowie?

Cenne kwasy tłuszczowe

Tym, co wyróżnia olej konopny na tle innych tłuszczy roślinnych jest szczególna zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszyscy wiemy, jak ważne w codziennej diecie są kwasy Omega-3 oraz Omega-6, jednak nie zawsze dostarczamy je do organizmu we właściwych proporcjach. Tymczasem to właśnie w oleju z konopi znajdują się one w stosunku 3:1, wskazywanym przez lekarzy oraz dietetyków jako idealny dla naszego zdrowia. 

Olej z konopi dostarcza organizmowi także cennych fitoskładników, w tym witaminy K. Na szczególną uwagę zasługuje również olejek z kwiatów konopi, stosowany często jako suplement diety. Łączy on w sobie właściwości oleju konopnego z zawartością CBD – substancji, która według badań wykazuje szereg korzystnych skutków dla funkcjonowania organizmu i profilaktyce chorób.

Jak olej konopny wpływa na organizm?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega, spożywane we właściwych proporcjach, mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego. Dzięki zadbaniu o ich obecność w codziennej diecie można zauważyć poprawę koncentracji oraz nastroju (w tym miejscu warto dodać, że to właśnie w tłuszczach rozpuszcza się witamina D3, którą w naszej szerokości geograficznej warto suplementować w ramach profilaktyki sezonowych zaburzeń nastroju). 
Z kolei sprawnie działający układ odpornościowy to nie tylko zapobieganie infekcjom i ich łagodniejsze przechodzenie, ale również zapobieganie chorobom autoimmunologicznym. Dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać dobrą kondycję skóry, która jest pierwszą barierą organizmu, chroniącą go przed bakteriami i innymi czynnikami chorobotwórczymi.
Co ważne, zdrowe tłuszcze w diecie pełnią też ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego, który z kolei wpływa na kondycję całego organizmu. Z tego powodu nadmierne ograniczenie ich spożycia w imię źle pojętej dbałości o sylwetkę może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. 

Olej z konopi może być spożywany jako dodatek do potraw – oczywiście na zimno, by nie stracił swoich cennych właściwości. Można dodawać go do sosów do sałatek lub koktajli. Nie każdemu jednak odpowiada jego smak. W takim przypadku warto skorzystać z kapsułek, past czy suplementów diety, pozwalających korzystać z jego dobroczynnego działania w najwygodniejszy sposób.